Fotoalbum Molenpolder

{"autoplay":"true","autoplay_speed":"5000","speed":"300","arrows":"true","dots":"true","rtl":"false"}

In de Molenpolder helpt de vereniging Staatsbos Beheer (SBB) met het afzetten van de randen van de moerasbossen, die de legakkers steeds meer dreigen te overwoekeren. En dat zorgt er voor dat SBB steeds moeilijker kan maaien.

Die moerasbossen bestaan vooral uit kruipwilg, zwarte els en verder wat berk, lijsterbes en vuilboom. Het vrijgekomen snoeihout wordt door SBB versnipperd. Het dikkere elzenhout wordt door de vereniging meegenomen om later als haardhout verkocht te worden.

Ook helpt de vereniging om meer schraalgrasland te verwezenlijken. Daartoe wordt een deel van een elzenbroekbos van 90 bij 30 meter afgezet. Later zal SBB de resten van de bomen verwijderen en een laag grond afgraven. De vrijgekomen open ruimte vormt dan één geheel met een aangrenzend schraalgrasland.

Ook bij fort Ruigenhoek is de vereniging bezig met schraalgrasland. Een nabijgelegen boomsingel wordt gefaseerd gedund om het schraalgrasland meer zon te geven. In het seizoen 2015-2016 is de vereniging begonnen met een eerste dunning. Ook hier wordt het snoeihout door SBB versnipperd en het dikkere hout door de vereniging meegenomen.